M-Smeulders Design

Waarom elk bedrijf een huisstijl moet hebben?

Een huisstijl is erg belangrijk voor ieder bedrijf. In een huisstijl handboek is de huisstijl te vinden en de kernwaarden, de tone of voice van de teksten, de huisstijlelementen, huisstijldragers en kleuren, lettertypes en fotografie. Hier lees je meer over de voordelen van een huisstijl boek en welke thema’s er in terugkomen.

Amstel design district huisstijl

Waarom een huisstijl handboek?

Brandbook, style guide of visual identity het komt allemaal op hetzelfde neer. Het is een boek waar alle regels over je huisstijl in vastgelegd worden. Dit zorgt voor een herkenbare stijl en iedereen kan deze stijl consequent doorvoeren binnen alle communicatie uitingen.

Een huisstijl boek is een hulpmiddel voor grafisch vormgevers, marketeers of andere externen mensen die met de stijl aan de slag gaan. Ieder bedrijf heeft baat bij een huisstijl boek. Zo kan dit boek ervoor zorgen dat de uitstraling van het bedrijf gelijk blijft en de vooraf bepaalde regels nageleefd worden. Een huisstijl handboek bestaat vaak uit een aantal onderwerpen, daar ga ik hieronder verder op in.

Het logo

Het logo is een van de belangrijkste dingen om in een huisstijl boek op te nemen. Het logo is namelijk de basis van je huisstijl. Het is een beeld- of woordelement dat bijdraagt aan de uitstraling van het bedrijf en zorgt voor herkenning. In het boek kun je beschrijven welk idee er achter het logo zit. Ook kun je vastleggen hoe je het logo gebruikt en voor welke doeleinden. Zo kun je een wit logo toepassen op donkere achtergronden en een gekleurd of zwart logo op witte achtergronden. Welke regels zijn er voor social media? Misschien gebruik je hier alleen het beeldmerk in plaats van het hele logo. Of hoe het logo op drukwerk geplaatst wordt?

Het kleurenpallet

Kleurgebruik en het consistent gebruik van kleuren is mega belangrijk voor de herkenbaarheid van je bedrijf. Om altijd dezelfde uitstraling te behouden is het aan te raden om met een vast kleurenpalet te werken, dit moet je huisstijl kleuren. Deze kleuren zijn dan opgenomen in het huisstijl boek. Een kleur bestaat uit een unieke hex-waarde en heeft voor digitaal gebruik (RGB) en print gebruik (CMYK) verschillende waarden. Als je aan de slag gaat met fysieke producten hebt andere kleuren nodig, namelijk pantonekleuren. De primaire kleuren zijn de belangrijkste kleuren, je legt ook de secundaire kleuren, steunkleuren en grijswaarden vast. Daarbij is het belangrijk om de functies van de kleuren zo leg je bijvoorbeeld vast welke kleur gebruikt wordt voor buttons en welke kleur gebruikt wordt voor teksten op flyers.

Typografie

Je legt ook de verschillende soorten lettertypes vast, welke gebruik je wanneer? In welke grote of wat is de letterafstand? Je hebt lettertypes die je gebruikt voor titels en lettertypes die je gebruikt voor bodyteksten. Mocht je Google Fonts gebruiken, dan is het aan te raden om de URL toe te voegen waar je het font kunt downloaden. Fonts kunnen ook ergens anders vandaan komen, van DaFont, MyFonts of een eigen gemaakt font. Voor het ontwikkelen van een huisstijl is typografie nog wel de meest belangrijke, verander van een bedrijf de typografie en je herkent ze niet meer.

Fotografie, illustraties en iconen

Ook neem je in het huisstijlboek regels op over fotografie, illustraties of iconen. Bij fotografie kun je denken aan basisrichtlijnen waar de foto’s aan moeten voldoen. Kies je voor staande foto’s of liggende beelden, wat zijn de afmetingen, er is een filter die altijd toegepast moet worden? Bij iconen kun je denken aan het toepassen van bijvoorbeeld Font Awesome icons of Google icons.

Huisstijlelementen

Een huisstijl bevat naast kleuren, logo’s en lettertypes ook bepaalde stijlelementen. Dit zijn vormen die afgeleid zijn van het logo of een vorm die zo herkenbaar is voor het merk dat het op een gegeven moment als stijlelement wordt ingezet in de huisstijl. Deze grafische vorm staat centraal in alle communicatie-uitingen, zoals in flyers, visitekaartjes, Powerpoint-templates, Word-templates en banners.

Mogelijkheden

Wil je ook een professionele huisstijl laten maken of bel je opzoek naar een huisstijl voorbeeld? Ik help je graag bij het ontwikkelen van een huisstijl. Samen kijken we naar de mogelijkheden en zoeken we naar een passende huisstijl bij je bedrijf. Vooraf maak ik een offerte zodra de je weet waar je aan toe bent. Dan heb jij over een tijd ook een huisstijl document.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site. Klik je op akkoord? Dan stem je toe dat wij cookies plaatsen.